Duchové Vánoc ovládnou divadlo

Naladit se na sváteční notu mohou diváci o prvních dvou adventních víkendech. Divadelní soubor bratří Mrštíků premiérově uvede pohádkový příběh na motivy povídky Charlese Dickense Duchové Vánoc v režii Juraje Hádera.

Vánoční inscenace mají u nás dlouholetou tradici. Po inscenacích Noc pastýřů, Půjdem spolu do Betléma a Frontě na kapra je tu nová, která se ale od těch předchozích liší. Poprvé se místo klasických českých Vánoc podíváme do jiné země, do jiné doby, kde vládnou jiné vánoční zvyky a je také jiná poetika těchto svátků. Snad se bude hra ze staré viktoriánské Anglie divákům líbit. Na jevišti se objeví vedle zkušených herců i několik nových tváří.

Hudbu k inscenaci Duchové Vánoc složil speciálně pro boleradické provedení známý brněnský hudebník a člen Divadla Husa na provázku Martin Jakubíček. V hlavních rolích uvidíme Zbyňka Hádera, Jiřího Brabce, Libuši Klímovou nebo Hanu Samsonovou.

Divadelní hra Duchové Vánoc je napsaná podle povídky Charlese Dickense „A Christmas Carol“ a přenese nás do Londýna první poloviny 19. století, kde má lakomec, mrzout a majitel obchodu se smíšeným zbožím, Eduard Hamoun, otevřeno i na Štědrý den. Vždy směle prohlašoval, že Vánoce jsou zbytečnost, a proto je zásadně neslaví. Co se ale stane, když ho o Štědrém večeru navštíví tři vánoční duchové a nechají ho celý den prožít ještě jednou? „Pokud to chcete vědět, přijďte do divadla,“ zve všechny diváky režisér představení Juraj Háder.

Inscenaci Duchové Vánoc mohou diváci poprvé vidět v sobotu 1. prosince 2018 v 19.30 hodin. Reprízy budou v neděli 2. 12. v 15 hodin a druhou adventní sobotu a neděli  8. a 9. prosince.

0