Proč jičínský zámek vyletěl do povětří

 

Vážení divadelní přátelé, zveme vás na premiéru či některou z repríz naší nové divadelní hry.

Oldřich Daněk: Kulhavý mezek aneb Výbuch na jičínském zámku, Režie: Jiří Brabec

Píše se rok 1628, třicetiletá válka je téměř ve své polovině. Kdesi v zapadlé stodole se před jejími hrůzami schovává skupina potulných komediantů. Hlavní postavou úsměvného příběhu je Jakub Grundle, kdysi dávno zběhlý student, pak vojenský sluha, teď principál (Zbyněk Háder). Dalšími postavami jsou děvečka od krav Markéta (Jana Jirgalová) a neurčitá existence, dědek Vambera (Jan Koráb). Ve druhé polovině hry se proměňují v úctyhodné jičínské občany, jak jim káže jejich herecká živnost. Na jevišti ožijí historické postavy – např. Eliška Kateřina Smiřická, Slavata z Chlumu a Košumberka, Jindřich Ota z Vartenberka, Vilém Roupovec z Roupova a další.

Oldřich Daněk, český dramatikspisovatelrežisér a scenárista, čerpal při psaní této divadelní hry ze skutečných historických událostí města Jičína. Jako příklad můžeme uvést příběh o šlechtičně Elišce Kateřině Smiřické, která si zkomplikovala cestu k dědictví v té době (17. století) naprosto nepřípustným milostným poměrem s kovářem. Sedmnáctiletá šlechtična byla vzdělaná, ale údajně ne příliš pohledná. Po lásce toužila natolik, že se za ní rozhodla jít za každou cenu. Tím porušila všechny zvyky svého šlechtického stavu a společenské normy. Proto „byla uklizena“ nejprve na Hrubou Skálu, a pak na hrad Kumburk. V roce 1619 jí navrhl sňatek vdovec Otto Henrich z Vartenberka, zvaný Kulhavý. Novomanželé se usadili v Jičíně a mezi se Eliškou Kateřinou a její sestrou tak začaly spory o majetek Smiřických, které vyvrcholily tragédií. 1. února 1620 vyletěla do povětří část zámku po výbuchu střelného prachu ve sklepení…

 A právě příběh tohoto zištného vztahu po svém zachycuje divadelní hra Oldřicha Daňka „Kulhavý mezek aneb Výbuch na jičínském zámku“, jejíž premiéru chystá Divadelní spolek bratří Mrštíků na sobotu 22. února 2020.

0