Lumpacivagabundus

Zpívejme přátelé, vždyť jsme tu chvíli jen
a celý ten život je krátký sen.
Zmýlená v životě neplatí.
Kdo zmešká, ten štěstí ztratí.

Dnešní video vzpomínka patří frašce se zpěvy Lumpacivagabundus, kterou napsal rakouský dramatik Johann Nepomuk Nestroy. Je autorem dalších osmdesáti frašek, satirických veseloher a parodií.

Původní název komedie z roku 1833 je Zlý duch Lumapcivagabundus aneb Ludrácký trojlístek. Jedná se o jednu z Nestroyových nejúspěšnějších her. Tři svobodní mládenci truhlář, švec a krejčí vedou lehkomyslný život plný zahálky a často nad poměry svých skromných živností. Ani jeden z nich se nechce usadit a vést spořádaný rodinný život, za všechno může zlý duch Lumpacivagabundus, který má povedený trojlístek ve své moci. Naštěstí zasáhnou vyšší mocnosti a přivedou tři brachy do chomoutu i ke štěstí.

S boleradickým divadelním souborem hru v roce 1992 připravila Alena Chalupová za hudební spolupráce Vladimíra Horáka a klavírního doprovodu Antonína Šmardy.

Hráli: Jan Koráb (J.N.Nestroy), Radek Omasta (Lumpacivagabundus, Prodavač losů, Pučík), Jan Komínek (Klížek, truhlář), Antonín Koráb (Knejp, švec), Bořivoj Veselý (Jehlička, krejčí), Zdeněk Trlida (Hoblinka, truhlářský mistr), Ilona Fialová (Pepička, jeho dcera), Jana Charvátová (Anastázie, jeho neteř), Stanislav Rauš (Štrůdl, hostinský), Iva Hrabcová (Bětka číšnice, Laura), Marie Sokolářová (Kamila), Libuše Hřibová (Seňora Palpiti, Róza), Libor Stehlík (Malíř, Cmíral), Miroslav Vašíček (1. muž), Ladislav Kinc (2. muž), Jana Horáková (Kačenka), Petr Koráb (Sluha), Libuše Korábová, Hana Korábová, Erika Oujeská, Robert Kilián, Jaroslav Svědík (Mládež)

0