Premiéra Cesty do Betléma se uskutečnila 2. prosince

Inscenace popisuje imaginární příběh dvou současníků, Davida a jeho vnučky Martiny, kteří jdou cestou časem zpět – od hory Golgota v Jeruzalémě, kde byl ukřižován Ježíš Kristus, až do Betléma k jeho narození. Cestou se potkávají s důsledky zázraků, které Ježíš vykonal, anebo s lidmi, ve kterých zanechal svými činy hlubokou stopu. Celý příběh je provázen krásnou hudbou a písněmi s náboženskou tematikou a doplněn obrazy, které jsou promítány na pozadí jeviště.

O autorech inscenace

Zdeněk Homolka, režisér krajanského ochotnického divadla „Vlastenecká omladina“, odešel do Rakouska po roce 1977. Start do nové životní etapy mu komunisté prý značně ulehčili: „Bylo to jednoduché, protože mi komunisté dali dobré vysvědčení. Když mě vyhazovali na hodinu ze školství, tak mi napsali dopis, kde doslova stálo: psal a kreslil vtipy do tehdejšího tisku , nevěnoval pozornost výchově mládeže k socialistickým idejím a nepodpořil nové vedení KSČ. Na to konto jsem v Rakousku dostal asi do tří týdnů práci“.

Jiří Brabec svoje první divadelní kroky udělal v brněnském divadle Svatoboj. V letech 1980 – 1988 hrál profesionálně ve zpěvohře Státního divadla v Brně. V roce 2011 ho diváci mohli poprvé vidět na jevišti boleradického divadla ve hře Robin zbojník, kterou také režíroval. Od tohoto roku pravidelně dojíždí do Boleradic z Brna, aby si zde zahrál divadlo. Ztvárnil role v divadelních hrách Revizor, Noc pastýřů, Zapeklitá komedie, Divá Bára, Jízlivý glosátor, Pohádka máje, Na tý louce zelený, Duchové Vánoc.V roce 2017 se ujal režie detektivní komedie Jezinky a bezinky, v roce 2020 režijně připravil historickou divadelní hru Jiřího Daňka Kulhavý mezek aneb Výbuch najičínském zámku.

0